IOANA OLIVIA
Enăchescu Legal Partner
Incredere si experienta!
Va oferim cele mai bune servicii
de consultanta,asistenta si
reprezentare in instanta
Scurte considerații – cu referire la salariații societăților care își reduc sau întrerup temporar activitatea – total sau parțial ca urmare a efectelor COVID-19 – pe perioada stării de urgență (Art. XI – alin. 1 și 2 O.U.G. 30/2020 modificată prin O.U.G. 32/2020)
Cadrul legal:
Situația salariaților. Condiții pentru rambursare indemnizație de întrerupere activitate (șomaj tehnic) din bugetul asigurărilor de șomaj:
Pe perioada stării de urgență instituită prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.
Prin prevederile ordonanței de urgență nr. 30/2020 – în contextul declarării stării de urgență – ca urmare a efectelor produse de coronavirus SARS-CoV-2 - în condițiile în care angajatorul decide – suspendarea temporară a contractelor individuale de muncă – în baza art. 52 alin. 1 lit. c) din Codul Muncii – indemnizația care este stabilită în favoarea salariaților și de care aceștia beneficiază – se stabilește la 75 % din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj – dar nu mai mult de 75 % din câștigul salarial mediu brut prevăzut de legea bugetului asigurărilor.
De indemnizația menționată mai sus – beneficiază și salariații angajatorilor care:
Se lămurește situația salariaților încadrați în baza mai multor contracte de muncă, astfel:
Indemnizația pentru șomaj tehnic:
Indemnizația pentru șomajul tehnic ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, va fi 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar plafonat la corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (pentru luna martie este 185,08 lei, iar plafonul maxim al indemnizației lunare este de 4.071,75 lei).
În situaţia în care bugetul angajatorului destinat plăţii cheltuielilor de personal permite, indemnizaţia pentru șomaj tehnic acordată salariaților, poate fi suplimentată de angajator cu sume reprezentând diferenţa de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, în conformitate cu prevederile art. 53 alin. (1) din Codul Muncii.
Indemnizația pentru șomaj tehnic este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii. Angajatorul va proceda la calcularea, retinerea si plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale de stat și a contribuției de asigurări sociale de sănătate din indemnizațiile încasate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Nu se datorează contribuția asigurătorie pentru muncă ( conform art. 220 indice 5 din Codul Fiscal) pentru indemnizația pentru șomaj tehnic.
Termenul limită de plată și declarare a obligațiilor fiscale aferente indemnizației de șomaj tehnic este data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei în care angajatorul încasează contravaloarea indemnizației de la bugetul asigurărilor de șomaj.
O altă noutate reglementată prin prevederile OUG 32/2020 care a modificat OUG 30/2020 - este faptul că perioada de suspendare a contractelor individuale de muncă în cadrul perioadei stării de urgență, pe parcursul căreia angajatorii acestor salariaţi nu datorează contribuţia asigurătorie pentru muncă, constituie stagiu de cotizare fără plata contribuţiei în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.
Procedură de urmat de către angajatori:
În vederea acordării sumelor necesare plății indemnizației de șomaj, ulterior etapei de suspendare a contractelor individuale de muncă (emitere decizii și operare în REVISAL), angajatorii vor depune cererile și documentele doveditoare pentru stabilirea și plata, în condițiile legii, a drepturilor bănești care se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj precum și din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale – la Agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, în format letric sau prin poștă electronică.
Prin Ordinul nr. 741/31.03.2020 – emis de Ministerul Muncii și Protecției Sociale – s-a aprobat modelul documentelor prevăzute de OUG 30/2020 modificară prin OUG 32/2020 – pe care le vor folosi angajatorii pentru a beneficia de plata indemnizației de șomaj pentru proprii salariați.
Astfel, pentru a solicita indemnizația de șomaj, angajatorii trebuie să depună la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene – următoarele documente:
Din punct de vedere al nivelului de calificare/educație – ISCED, angajatorii vor menționa:
ISCED 0 – Educaţia timpurie; ISCED 1 – Învăţământ primar; ISCED 2 – Învăţământ gimnazial; ISCED 3 – Învăţământ profesional si liceal; ISCED 4 – Învăţământ postliceal; ISCED 5 – Învăţământ superior de scurtă durată; ISCED 6 – Licenţă sau nivel echivalent; ISCED 7 – Master sau nivel echivalent; ISCED 8 – Doctorat sau nivel echivalent.
Documentele menționate mai sus – se depun începând cu 01.04.2020 pentru perioada 16-31 martie 2020 și în continuare începând cu 01.05.2020 pentru perioada 01-16 aprilie 2020.
Modalitate de plată:
Plata indemnizației se va face în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor în conturile deschise de angajatori la băncile comerciale.
Ulterior, angajatorii au obligația de a efectua plata salariatului în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primirea de către angajator a sumelor din partea agenției județene pentru ocuparea forței de muncă.
Prezenta Informare a fost redactată în baza actelor normative publicate în Monitorul Oficial pe durata stării de urgență – până la data de 02.04.2020. Pe măsură ce vor apărea actualizări, modificări, alte norme de aplicare – prezenta Informare va fi modificată și actualizată în consecință.
Av. Ioana Olivia Enăchescu
CABINET DE AVOCAT PLOIESTI
Str. Ion Maiorescu, Nr. 12, Bl. 33S1, Et. 5, Ap. 5D, Jud. Prahova
COPYRIGHT 2016